"Ik zie buiten werktijd vaak het resultaat van mijn eigen bijdrage aan de omgeving; dat geeft me een enorm gevoel van trots."
Mijn functie is heel veelzijdig. Vanuit mijn vakkennis ben ik voornamelijk actief in het groenbeheer, zoals snoeien, algemeen onderhoud in Deurne, de aanpak van de processierups en het bijplanten en compenseren van bomen. Ik schrijf daarnaast de adviezen voor kapvergunningen. Ook ben ik verantwoordelijk toezichthouder voor wegbeheer, zoals het onderhoud van verhardingen en zand- en puinwegen. En houd ik me bezig met rioolwerkzaamheden, waaronder het oplossen van verstoppingen. Verkeer valt eveneens onder mijn takenpakket, zoals verkeersborden, omleidingen en andere verkeer gerelateerde taken. Verder ben ik betrokken bij afvalbeheer, waaronder toezicht op het veegbestek, En uiteraard komen daar allerlei meldingen van burgers tussendoor. Vroeger hield ik me ook bezig met handhaving, zoals het sluiten van drugspanden. Tegenwoordig doe ik nog steeds volgens een rooster calamiteitendienst. Dat betekent dat ik buiten kantoortijden een week lang bereikbaar ben voor de burgers.
Eerder was ik hovenier, maar inmiddels werk ik al 25 jaar voor de gemeente Deurne. Binnen de gemeente heb ik een interne opleiding tot toezichthouder gevolgd.
Ik woon zelf in de gemeente Deurne, in Vlierden wel te verstaan, en buiten werktijd zie ik vaak het resultaat van mijn eigen bijdrage aan de omgeving. Dat geeft me een enorm gevoel van voldoening en trots. Wat mijn werk extra leuk maakt, is de enorme diversiteit; geen dag is hetzelfde, waardoor het nooit saai wordt. Ik weet vaak waarom bepaalde zaken zijn zoals ze zijn, wat mij helpt om goed te anticiperen.
De inhoud van mijn functie is mij op het lijf geschreven. Natuurlijk heb ik wel eens vervelende of saaie klussen, maar ik kan me nauwelijks meer herinneren wanneer dat voor het laatst was. Ik ga dus nog steeds dagelijks met veel plezier naar mijn werk.
Voor mijn rol zijn vakkennis en terreinervaring heel belangrijk. Daarnaast is het cruciaal om kennis te hebben van de bevolking. Je moet bereid zijn om naar inwoners te luisteren en echt het gesprek met hen aan durven gaan in samenhang met de uitleg van het beleid. Dat gaat verder dan alleen meldingen behandelen; durf inwoners direct aan te spreken.
Voor mij voelt Deurne heel eigen omdat ik er geboren en getogen ben en woon. Hierdoor kan ik al mijn energie in mijn opdrachten steken, zonder me eerst te hoeven verdiepen in de omgeving; die ken ik namelijk door en door. Dankzij mijn eerdere functie als weginspecteur ken ik de gemeente bijna tot op de tegel nauwkeurig, want ik heb letterlijk alle wegen in de gemeente al eens bereden.
Een van de meest indrukwekkende momenten was de informatieavond over de opvang van asielzoekers in het nu Fletcher Hotel. Ik werd gevraagd om de bezoekers bij de ingang te ontvangen, omdat ik in die omgeving veel mensen ken. Daardoor verliep bij binnenkomst de doorloop soepel en snel. Het was een avond die ik nooit had willen missen, maar het kostte veel energie en heeft een diepe indruk achtergelaten.
Naast in huis en in de tuin klussen en de plaatselijk Oranjevereniging en organisatie Fiets4Daagse De Peel, heb ik een bijzondere fascinatie voor datums en jaartallen. In de regionale geschiedenis kan ik bijna alle datums nauwkeurig benoemen. Zo herinner ik me bijvoorbeeld de hagelstorm van 23 juni 2016 (een donderdag) in Someren, Asten en Deurne, en de aardbeving van maandag 13 april 1992 in Deurne bij de Peelrandbreuk. Die aardbeving heb ik zelf ook gevoeld; ik woonde destijds slechts 250 meter van de breuklijn. Het geluid van die gebeurtenis zal ik nooit vergeten, en ik weet zeker dat ik dat ook niet aan iemand anders kan beschrijven.
Registreer je dan!