"Het was geweldig om na tien jaar werken in de gemeente Laarbeek de groenste gemeente van Europa te worden. Dit was echt uniek."
Hoewel ik formeel geen leidinggevende ben, stuur ik dagelijks een team van acht personen aan. We richten ons onder andere op thema’s zoals; energietransitie, afval, klimaat, biodiversiteit en natuur.
Ik blijf nauw betrokken bij de inhoud van ons werk. De helft van mijn functie bestaat nog steeds uit inhoudelijke beleidstaken. Ik ambieer geen volledige managementrol, omdat ik ook nog te graag met de inhoud bezig ben. Dit is voor mij de perfecte combinatie. Ik heb meer dan tien jaar als beleidsmedewerker groen gewerkt in de voormalige gemeente Sint Anthonis. In 2006 begon ik bij de gemeente Laarbeek en na ruim 10 jaar specifiek met groen bezig te zijn geweest, kwam duurzaamheid in brede zin steeds meer op mijn pad. Samen met mijn collega's hebben we ons team laten groeien van twee naar acht personen. Vanaf het begin heb ik bijgedragen aan de opbouw van het team.
Ik woon niet in Laarbeek en ben een half uur onderweg naar Beek en Donk. Maar ik verveel me nooit en mijn collega's zijn geweldig. Als mijn werk niet leuk was, was ik allang vertrokken. De werkgever speelt een positieve rol, zelfs langdurige opleidingen zijn mogelijk. Als de motivatie en de wil er is en het bijdraagt aan je ontwikkeling, wordt dit zeker ondersteund. Ook de personeelsvereniging is een aanrader en het is leuk om in de kantine met collega's van verschillende domeinen in contact te komen. Dat is in mijn ogen dan ook het leuke aan het werken in een kleine gemeente; je kent elkaar en je kunt elkaar makkelijk vinden.
Het is belangrijk om het overzicht te kunnen behouden en het werk van je team in de context van de totale gemeente te kunnen plaatsen. Mijn rustige karakter en vakinhoudelijke kennis, opgedaan door jarenlange ervaring, helpen hierbij. Het is voor een coördinator essentieel om er voor je teamleden te zijn. Ik wil mijn teamleden graag faciliteren en ontzorgen, zodat zij hun werk goed kunnen uitvoeren en we als team het beste in elkaar naar boven halen.
Ik had in de gemeente Sint Anthonis het groenbeleid goed op orde waarna de uitdaging een beetje verdween. Daarom ben ik verder gaan kijken bij andere gemeenten. Toen er een vergelijkbare vacature in Laarbeek vrijkwam, zag ik door meer stedelijke invloeden vanuit Eindhoven/Helmond een andere dynamiek en nieuwe uitdagingen voor me. Het was geweldig om na tien jaar werken in de gemeente Laarbeek de groenste gemeente van Europa te worden. Dit was echt uniek. Ik mocht het project leiden en we hebben hier met een aantal zeer gedreven collega's en een enthousiaste wethouder keihard voor gewerkt. Participatie was hierbij enorm belangrijk; we hebben dit niet alleen vanuit het gemeentehuis gedaan. Door het breed aan te pakken en juist onze inwoners het verhaal te laten vertellen, hebben we deze prijs in de wacht gesleept. Deze prijs was dan ook het meest memorabele moment uit mijn carrière binnen de gemeente Laarbeek.
Ik ben (bestuurlijk) erg actief in de paardensport; we zijn een echte paardenfamilie. Zelf rijd ik nauwelijks nog paard, maar ik ga vaak als groom mee achter op de menwagen bij onze zoon tijdens trainingen en wedstrijden. Ik bouw zelfs mijn eigen stallen (ja, ik heb twee rechterhanden). Vroeger heb ik een hoveniersopleiding gedaan, daar werd mij tijdens een gastcollege metselen verteld dat als mijn opleiding tot hovenier niets zou worden ik direct in dienst kon komen als metselaar. En als je dan een nieuwe paardenschuur wilt bouwen, komt dat nog goed van pas! Klussen in en om het huis is en blijft samen met mijn paarden toch mijn grootste hobby.
Registreer je dan!